Skip to main content

Op zaterdagavond 14 mei jl. sprak ds. A.D. Fokkema over het thema ‘Vlinders in je buik en de Heere in je hart’.

Een prachtige bloementuin, maar een kudde losgeslagen koeien is erdoorheen gegaan. Als je dat later bekijkt, zie je pas wat er is gebeurd. Een paar bloemen zijn nog maar overgebleven. Van de schepping is een enorme puinhoop gemaakt, zo zijn er ook bloemen van liefde en seksualiteit overgebleven. Liefde voel je in je hart. Ook deze dingen zijn beschadigd als gevolg van de zonde. Wat kun je hierin pijn ervaren? Als eerste zoeken naar de Heere in je hart. De Heere heeft als eerste ook antwoord op al je vragen. Aan Gods hand kun je hier het beste over nadenken.

De kolen op de barbecue en aanmaakblokjes voor de barbecue. Verliefdheid is als de aanmaakblokjes en liefde is als de kolen. Je weet het verschil wel. Heeft de Heere ook iets te maken met de liefde? Wie echt met de Heere wil leven, betrekt de Heere bij alle dingen. Heb je de Heere Jezus nodig als je Zaligmaker? Verliefd worden, dat overkomt je. Je kunt ernaar zoeken. De Heere moet het geloof geven, maar je kunt ook naar het geloof zoeken. Ik ken de Heere in mijn hart, dan wil je ook dat de Heere meegaat in je verliefdheid. De Heere bestuurt de gevoelens van verliefdheid. Niet alles wat goed voelt, is ook goed. Houd je verstand en de Bijbel erbij. Als je verliefd wordt, verlies je wel een beetje je verstand. Je denkt minder nuchter na. Als je de Heere wil dienen, moet je trouwen met degene die ook de Heere wil dienen. Staar je niet blind op het uiterlijk. Je ouders weten ook goed wat bij je past. Als je verstand het goed vindt en het kan volgens de Bijbel, laat dan de Paradijsbloem maar bloeien. Ook de Paradijsbloem van verkering staat dan klaar.

Verkering is een proefperiode. Je vraagt jezelf af of die ander echt zo geschikt is om mee te trouwen. Je moet ook eerlijk praten of je bij elkaar past. Je moet ook zorgvuldig met die gevoelens en het vertrouwen van de ander omgaan. Verkering is als dubbelvla. 2 mensen komen bij elkaar. 2 levens gaan zich steeds meer met elkaar vermengen. Je wordt onlosmakelijk met elkaar verbonden als je trouwt. Hoe langer het duurt hoe meer je met elkaar verbonden raakt. Ook je levens zijn dan bijna niet meer te scheiden. Je raakt steeds meer op elkaar afgestemd. Je moet op heel veel vlakken naar elkaar toegroeien. Dat moet je gelijkmatig doen. Anders gaat het kapot. Lichamelijk, emotioneel, sociaal en geestelijk. Op deze 4 punten moet je naar elkaar toegroeien. Laat seksualiteit binnen het huwelijk, omdat als je trouwt, je beloofd altijd bij elkaar te blijven. Je kunt een bloem met één beweging vertrappen, maar als je er goed mee omgaat hoe mooi zijn ze dan! Het geheim is liefde. Liefde zoals Christus. Zelfopofferende liefde.

Als je vlinders hebt, dan heb je de Heere nodig in je hart. Wees zuinig op de bloemen!

 

Beantwoording vragen:

1. Waar kunnen we vinden dat ouders betrokken zijn op het zoeken van een relatie?

 • Abraham is een voorbeeld in de Bijbel.
 • Godvrezende ouders zijn hier wel belangrijk voor.

2. Kunt u iets zeggen over de relatie met God?

 • Niet getrouwd zijn, dan kun je ook meer je tijd aan God geven. Relatie is niet het belangrijkste doel in je leven. Je hebt dan ook de tijd om je leven in dienst van de Heere te besteden.

3. Hoe bepaal je op geestelijk vlak wanneer je klaar bent om te trouwen?

 • Als je van jezelf en de ander weet, dat je Heere wil dienen.
 • Als we voldoende eenheid zijn in deze dingen, bijvoorbeeld hetzelfde kerkverband. Over bepaalde punten moet je het samen eens zijn. je moet het op de inhoud samen eens zijn. Samen Bijbellezen, bidden en zingen.

4. Hoe zorg je ervoor dat je in de periode van verliefdheid niet doorslaat in het lichamelijke?

 • Wees bewust van wat je doet.
 • Houd het lichamelijke, zoals kussen en hand vasthouden ook voor de verkeringstijd.

5. Wat moet je doen om geen scheur te krijgen tussen je ouders en je relatie?

 • Ouders moeten ook positief bezig zijn met de relatie.
 • Niet kiezen tussen je ouders en je vriend(in).

6. Groei in intimiteit, hoe zit dat?

 • Maak dit bespreekbaar.
 • Verkeringstijd voor nu is radicaal anders, dan in de Bijbel.
 • Je kunt jezelf afvragen of 3 of 4 jaar verkeringstijd gezond is.
 • Vanaf onze 15e levensjaar zijn we ongeveer klaar voor een relatie.
 • Volwassen zijn geeft vrijheid en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid schuift steeds verder op in de maatschappij.
 • Het is Bijbels gezien goed om verantwoordelijkheid te nemen.
 • Ook de wereldgelijkvormigheid is de kerken binnengedrongen als het om deze dingen gaat. Graag zou ik zien, dat die doorbroken zou worden.