Skip to main content

Op zaterdagavond 8 mei ’21, de laatste RealTime-avond van seizoen ’20-’21, kwam ds. C. van Zwol spreken over het thema ‘Dienend leven.’
Hieronder is een samenvatting gemaakt van deze mooie avond.

Een dienend leven wordt geboren door een veranderend hart. Dienend leven begint met gediend worden. Niemand kan gered worden door eigen werken. Toch leefde je altijd met een schuldgevoel. God is ons komen dienen. Paulus roept ons daarom ook op om de gezindheid van Jezus aan te nemen, want daar begint het mee. Paulus was eerst een grote ijveraar van God. Paulus heeft ook ontdekt, dat dat de liefde van de Heere Jezus is, dat hij leeft. God zit niet te wachten op onze diensten. Hij kan alles zelf. Hij kan alles, kijk maar naar Zijn schepping. Onze cultuur is enorm religieus geladen. Onze samenleving verkondigt het geluksevangelie. Jij kunt je eigen prestaties maken. Als iets mislukt, moet je jezelf aankijken. Wij moeten ook altijd net iets anders zijn. Aan het einde leeft een ieder voor zichzelf. Het goede nieuws is dat Jezus is gekomen om te dienen. We lezen van Iemand, die zichzelf weggaf, om ons tot geliefde kinderen te maken. Niets kan je dan uit Zijn hand rukken. De vader van de verloren zoon stond ook op de uitkijk. Je kunt God niet eren, als je niet weet wat Hij voor ons heeft gedaan. Jouw bidden en zingen mag een antwoord zijn op wat Hij voor ons heeft gedaan. Wij dienen, omdat je het wil, niet omdat het moet. Het begint niet bij onze eer, maar bij Gods werk. Ontdek eens, wie God voor jou wil zijn? Niets kan mij scheiden van die liefde. Je eert God het meest als je leert leven op de adem van Zijn stem. Een goed christen kan meestal maar zo weinig mogelijk doen, want dan kan God wat doen. Heere Jezus, wie bent u voor mij? Ik heb alles van u gekregen! Het nieuwe leven is een leven uit dankbaarheid. Ik ben veilig in Jezus armen. Een nieuw karakter krijg je van de Heere God zelf. Je leven verandert als je met lege handen komt te staan. Geloof jij dat je God moet dienen, voordat je dienstbaar mag zijn?

Verschillende leerpunten:

  1. Psalm 100 gaat over Gods goedheid. Het is goed om de Heere te dienen, maar niet om een wit voetje te halen. Het begint bij Gods trouw.
  2. Het kan hoogmoedig zijn als je denkt dat je het beter doet dan anderen. Het is niet erg om je aan anderen op te trekken. Je moet wel steeds terugkeren naar wie de Heere Jezus voor je is. Het hoeft niet meer met die kramp. Dan valt er een last van je af. Leren in geloof is meer dan theorie. Het dienen ontstaat vanuit de Heere Jezus.
  3. Denk aan je gebedsleven, zoek de Heere in preken. Spreek alles tegen God uit. De Heere wil geen robots, maar mensen, die antwoordt geven op Zijn liefde.
  4. Alle liederen gaan over de Heere God. Het gaat overal om wie de Heere is.