Skip to main content

Op de afgelopen RealTime-avond van 15 april sprak ds. C. Budding, predikant in de Hervormde Gemeente van Goudswaard, over het thema ‘Vechten of vluchten.’
Er is helaas geen mogelijkheid om de avond terug te kijken, omdat er iets verkeerd is gegaan met de opname. Excuses voor het ongemak.

Hieronder is een samenvatting van deze avond geschreven.

Op welk moment in je dagelijks leven voel je je het meest zwak? Welk type ben jij? Ieder heeft zijn eigen karakter. Jouw karakter zegt iets over hoe je omgaat met gevaar. De strijd heeft te maken met de verbondenheid met God. De strijd heeft te maken met de duivel. De strijd met de geestelijke boosheden in de lucht. Wordt gesterkt in de Heere. Jezus is Overwinnaar. Mogen wij weten, dat wij uit die overwinning leven? Ben jij een gelovige? Als je geen gelovige bent, dan kun je de wapenrusting niet aandoen. Als ik een kind van God ben, dan zal ik wel meer zonden laten. Is dat onze worsteling? Is het je verlangen om de Heere Jezus te volgen? Je moet vechten of vluchten. Wie zijn de machten van het kwaad? Het zijn er nog nooit zoveel als nu. Niemand weet dat internet neutraal is. Wij weten allemaal hoe verslavend internet is. Zijn wij in staat om ertegen te vechten? Als het vaak verkeerd gaat, dan wordt het een patroon en denken we dat het niets meer uitmaakt. De duivel wil dat wij onze vrede verliezen. Je moet kaders stellen in je leven. Als je ergens in vastzit, probeer iemand te vertrouwen. Leef uit de zondeloosheid van de Heere Jezus. Alleen in verbinding met Hem heb je rust. De blijdschap gaat gepaard met vrede. Wandel in het licht met Jezus. Met het schild kun je vurige pijlen niet blussen. Bid en roep tot God! Het Woord blijft, wat er ook veranderd. Bidden in de Geest met volharding! De Heere geeft vrede/vrijheid door de Geest. Door het geloof ben je een soldaat van Jezus Christus geworden. O hoe heerlijk zal dat zijn om altijd bij Jezus te zijn.

 

Vragen:

1. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te snel vlucht voor je zwaktes?
-> Dat heeft te maken met wie je bent.
-> Iets doen wat je leuk vindt, maar wat wel goed is.
-> God ruimt de dingen op in je leven en brengt mensen op je pad.

2. Op het moment dat iemand het nog niet weet, is het wankelen op twee benen, maar het is toch geen gegeven dat dit over is als je waarachtig gelooft?
-> Dit is de spanning. Je kan ook struikelen als je gelooft. Hij is een God die leeft en die genade geeft.

3. Soms heeft het Woord je geraakt, heb je Zijn goedheid ervaren en dan kun je vlak daarna aangevallen worden met hele verkeerde/lelijke gedachten van God, hoe kun je dan concreet vechten/vluchten?
-> Wees dankbaar dat je strijd ervaart.
-> Op het scherpst wordt het werkelijkheid. Heel veel bidden en naar Zijn Woord gaan.